Loading...
3D foodprinting2017-02-02T01:53:34+00:00

E-health & trends: 3d foodprinting

Laatste update: jan 2017 – leestijd 2-3 minuten

3D foodprinting: nieuwe manier van voedselproductie

3D foodprinting is een nieuwe wijze van het produceren van voedsel. Er zijn verschillende productiemethoden, zoals printtechnologie of lasers, waarbij voedsel uit één of meerdere substanties kan worden gemaakt.

Met 3d foodprinten is het mogelijk om voeding anders vorm te geven. Hierdoor kunnen mensen met allergieën, slikproblemen en/of speciale (dieet)wensen in hun behoeften worden voorzien (bijvoorbeeld: extra vitamine d voor ouderen).

3D food printen gaat rol spelen bij voedselvoorziening

3D foodprinten biedt nieuwe mogelijkheden en kansen voor toekomstige vraagstukken in de voedselvoorziening van de wereldbevolking. In 2050 groeit de wereldbevolking volgens de demografen van de Verenigde Naties naar ongeveer 9,6 miljard mensen. Al die monden moeten gevoed worden; wat al een uitdaging op zich is. Voedselpatronen zijn aan verandering onderhevig: er is steeds meer vraag naar zuivel en vlees. Veel landbouwgrond is er niet meer en door klimaatverandering zal de productie van voedsel moeilijker worden. Slimmer en effectiever produceren is belangrijk.

3D foodprinten kan helpen bij het converteren van voedingstoffen uit algen of insecten. Deze voedingsstoffen (eiwitten) kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Ook kan 3d foodprinten de aantrekkelijk van voedsel vergroten en samenstelling veranderen (minder zout, suiker enz).

Bron: TNO, Verenigde Naties

Voorbeeld van 3d foodprinting:

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok