Loading...
Active video gaming2017-04-20T14:54:16+00:00

E-health & trends: Active Video Gaming

Laatste update: jan 2017 – leestijd 1-2 minuten

Nintendo voorloper van Active Video Gaming

Nintendo was voor het grote publiek de voorloper van de Active Video Gaming (AVG). In 2006 heeft Nintendo de spelcomputer Wii geïntroduceerd met een motioncontroller. De controller ziet eruit als een afstandsbediening, maar is ook bewegings- en positiegevoelig. Wii Sports is een verzameling sportspellen, waarin de gamer bij een tennisgame de beweging van een racket nabootst en bij golfen dat van een club met de motioncontroller. De games krijgen door actieve beweging van de speler een totaal andere dimensie.

Een nieuw genre games is ontstaan: AVG ook bekend als “exergames”. De concurrenten van Nintendo hebben nu ook al jaren hun eigen motioncontrollers en varianten daarop.

Wii zet aan tot beweging!

In 2006 had Nintendo waarschijnlijk niet voorzien, dat zij met hun games nieuwe groepen mensen konden aanzetten tot extra beweging. Met het spel Wii Fit Plus krijgt de gamer zelfs een soort work-out met bewegingen en opdrachten. Er kwamen allerlei varianten op de motioncontroller, zoals een skateboard/balanceboard/dansmat. In Japan zijn er zelfs hele fitnesscentra gebaseerd op Wii.

Wetenschappers onderzoeken effecten Wii op beweging

AVG biedt dus mogelijkheden om groepen mensen te bereiken, die anders niet of moeilijk in beweging te krijgen zijn. Ook wordt de Wii soms ingezet voor revalidatietrajecten (bijvoorbeeld arm-handfunctie trainen na beroerte). Onderzoekers zijn zich hier ook van bewust. Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van AVG in relatie tot beweging.

Het is komen vast te staan dat AVG grote (significante) verschillen in de hartslag, zuurstofopname en energieverbruik teweeg brengt vergeleken met zitgedrag. Daarom kan AVG een goed alternatief bieden voor gezondheidspromotie voor moeilijk in beweging te krijgen doelgroepen.

Bron: Gao et al. 2015, Peng et al. 2011

Sfeerimpressie Nintendo Wii

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok