Loading...
Diabetes & etniciteit2017-02-04T19:00:26+00:00

Allochtonen en diabetes

Laatste update: nov 2016 – leestijd 1-2 minuten

Allochtonen en diabetes 

Allochtonen en diabetes: de prevalentie van diabetes is hoger bij mensen met een migratieachtergrond dan bij autochtonen. Onder Hindoestaanse, Turkse, Marokkaanse en Surinaamse bevolkingsgroepen is de prevalentie van diabetes drie tot zesmaal hoger dan onder autochtonen (zie ook Diabetes & risicofactoren).

Mensen met een Hindoestaanse afkomst hebben de hoogste prevalentie; specifiek in hogere leeftijdsgroepen (37% bij 60 plussers). Mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst is de prevalentie twee tot drie keer hoger dan onder de autochtone bevolking.

Allochtone vrouwen krijgen vaker diabetes dan allochtone mannen

Allochtone vrouwen krijgen vaker diabetes dan allochtone mannen. Verder ontstaat diabetes bij de allochtone bevolking op jongere leeftijd dan bij autochtonen.

Prevalentie in relatie tot etniciteit is moeilijk te verklaren

Het is moeilijk om de prevalentie in samenhang met etniciteit te verklaren. Er is sprake van erfelijke aanleg. Ook geven onderzoekers aan dat het verruilen van een niet-geïndustrialiseerd land voor een westers geïndustrialiseerd land bij de 1ste generatie immigranten een reden kan zijn. Dit geldt echter niet meer voor de 2de generatie niet-westerse allochtonen of voor westerse allochtonen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijkheden in de literatuur te vinden:

  • Een ongezonde leefstijl vormt een risico voor het krijgen van diabetes: allochtonen scoren slechter op bewegen;
  • Allochtonen jongeren kampen vaker met overgewicht en mannen van allochtone afkomst roken vaker.

Bron: Baan et al. 2009, Brussaard et al. 2001, Bindraban et al. 2008, CBS 2014: Gezondheid en zorg in cijfers, Dijkshoorn et al. 2003, Kriegsman et al. 2003, Middelkoop et al. 1999, Ujcic-Voortman et al. 2009Verweij en Elferink 2011Weijers et al. 1998

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok