Loading...
Diabetes2017-02-11T23:29:44+00:00

Diabetes: wat is diabetes?

Laatste update: nov 2016 – leestijd 1 minuut

Wat is diabetes?

De volledige naam voor diabetes is: diabetes mellitus. In de volksmond wordt diabetes mellitus ook wel suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes mellitus. Deze drie soorten diabetes komen het meest voor:

  • Diabetes mellitus type 1 (vroeger ook wel jeugddiabetes genoemd);
  • Diabetes mellitus type 2 (vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd);
  • Zwangerschapsdiabetes (gravidarum).

Diabetes mellitus type 1

Het lichaam maakt bij type 1 zelf geen insuline meer aan. Het afweersysteem breekt de cellen die insuline maken af. Inspuiten van insuline of het gebruik van een insulinepomp is noodzakelijk. Eén op de tien mensen met diabetes heeft diabetes mellitus type 1 (Diabetesfonds 2016).

Diabetes mellitus type 2

Diabetes mellitus type 2 ontstaat als gevolg van stoornissen in de afscheiding van insuline en/of het niet optimaal benutten van de aanwezige insuline door weefsels (insulineresistentie). Hierdoor ontstaat op den duur een te hoog glucosegehalte in het bloed (Baan et al. 2009).

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Tijdens een zwangerschap, maakt het lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten (Diabetesfonds 2016).

Bron: Baan et al. 2009, Diabetesfonds 2016

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok