Loading...
Preventie & roken2017-02-02T22:48:19+00:00

Preventie van roken

Laatste update: jan 2017 – leestijd 2-3 minuten

Veel gezondheidswinst te behalen door preventie van roken

Op het gebied van preventie van roken is er voor Nederland veel gezondheidswinst te behalen. Het aantal rokers neemt af, maar nog steeds rookt 1 op de 5 Nederlanders dagelijks (zie ook Roken & normen). PWC heeft onderzoek gedaan naar de verschillende (financiële) effecten van preventieve rookinterventies. Op basis van adviezen en richtlijnen vanuit de WHO bestonden deze uit:

  • Een mediacampagne;
  • Professionele begeleiding vanuit de huisarts;
  • Therapie met nicotinevervangers;
  • Een prijsverhoging van tabak van 0,25 en 0,50 euro.

Preventie van roken levert een rendement op van 70% tot 220%

Vier jaar inzetten van een beperkte interventie (kleine mediacampagne, inzet middelen en klein bereik doelgroep) levert al een rendement op van circa 70%. De winst wordt behaald door een hogere productiviteit, een lager gemiddeld ziekteverzuim (zie ook Verzuim & cijfers: percentage en Verzuimkenmerken) en een gemiddelde toename in gezonde levensjaren.

Bij een meer intensievere rookinterventie wordt een rendement gehaald van 220%. Voor een daling van 2% van het rokerspercentage, is ongeveer 435 miljoen euro nodig. Het rendement wordt geschat op circa 960 miljoen euro.

Hoogste rendement bij 20-44 jaar: 12.000 euro per gestopte roker

Het hoogste rendement wordt behaald als rokers stoppen in de leeftijdscategorie van 20 tot 44 jaar: 12.000 euro per gestopte roker. Boven 45 jaar is het rendement negatief, “doordat op lange termijn de gezondheidskosten voor rokers in de laatste levensjaren relatief gering zijn en de winst aan productiviteit en arbeidsverzuim daar niet meer tegenop wegen”. Nederland kent relatief veel jonge rokers.

Bron: PWC 2010, WHO

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok