Loading...
Roken2018-12-16T16:12:31+00:00

Roken & algemeen

Laatste update: jan 2017 – leestijd 1-2 minuten

Wat is roken?

“Het nuttigen van rook van smeulend tabak. Sigaretten en e-sigaretten worden geïnhaleerd, zodat de rook in de longen komt. Bij sigaren en een pijp wordt doorgaans niet “over de longen gerookt”, zodat de rook alleen in de mond wordt gezogen” (Trimbos-instituut).

Waarom is roken verslavend?

Nicotine maakt roken verslavend. Het lichaam went vrij snel aan nicotine en heeft dit steeds meer en sneller nodig. De tabaksrook bevat schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide en teer. Fabrikanten voegen additieven (suiker, menthol, vanille enz) toe om de aantrekkelijkheid te vergroten. In 2013 werden 673 verschillende soorten additieven in tabakswaren gevonden. In de RIVM database zijn de toevoegingen per merk tabaksproduct te raadplegen.

Roken kost miljarden

Roken kost de samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar. Dat is gemiddeld €2.000 per persoon per jaar. Inkomsten uit accijns waren 2,5 miljard euro.

Roken en vroegtijdige sterfte

Roken is dé belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte (zie ook Roken & sterfte). Tabaksrook heeft invloed op het ontstaan van kanker, longziekten en hart- en vaatziekten (zie ook Roken & risicofactoren en Verzuimkosten & ziektelast en leefstijl).

Bron: SEO Economisch Onderzoek 2016, Trimbos-instituut Nationale Drugsmonitor 2016

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok