Loading...
Verzuim & schulden2017-07-09T13:36:46+00:00

Verzuim & verzuim en schulden

Laatste update: nov 2016 – leestijd 1-2 minuten

79% van de werkgevers heeft werknemers met schulden

Uit onderzoek van het Nibud/Divosa uit 2012 blijkt dat 79% van de ondervraagde werkgevers te maken heeft met werknemers met schulden; 75% moet overgaan tot loonbeslag! Elk loonbeslag levert 1 tot 3 uur extra werk op. Daarnaast hebben werkgevers extra werk met verzoeken om voorschot op het loon. Voor bijna 30% van de werkgevers zijn schulden cq. financiële problemen een reden om een tijdelijk contract niet te verlengen.

Verzuim en schulden: 9 dagen meer verzuim!

De werkgevers schatten in dat werknemers met schulden minstens 9 dagen of meer per jaar verzuimen en een verlies van 20% aan productiviteit. Daarnaast komen relaties in de privé-sfeer onder druk te staan; dit heeft weer invloed op de werkprestaties.

Inzicht in de kosten voor werkgevers

Schulden heeft zijn weerslag op werknemers, maar veel werkgevers hebben geen idee wat de kosten zijn voor het bedrijf. Het Nibud ontwikkelde een tool om de kosten van schulden voor werkgevers inzichtelijk te maken: Kostenscan Personeel met schulden. De tool geeft inzicht wat werknemers met schulden jaarlijks indicatief kosten voor werkgevers.

Voorbeeld
Een organisatie telt 5 werknemers met schulden. Zij werken gemiddeld 0.89 FTE  (Full Time Equivalent) en verdienen een gemiddeld voltijds bruto jaarsalaris van € 27.000.
De jaarlijkse kosten voor de werkgever bedragen ongeveer: €42.260

Op basis van de gegevens kan een werkgever besluiten om te investeren in het voorkomen of oplossen van geldproblemen onder werknemers.

“Schulden werken fraude en diefstal in de hand”

Verder liggen er risico’s op de loer op het gebied van fraude, integriteit, diefstal, welzijn en veiligheid. Hierdoor bieden financiële instellingen, luchtvaartmaatschappijen, beveiligingsbedrijven en de politie schuldpreventie (trainingen, coaching enz) aan.

Professionele hulp

In veel gevallen is professionele hulp nodig, omdat er persoonlijke problematiek schuil gaat achter de schulden (scheiding, gokverslaving, drankprobleem, psychische problemen). Op de website van het Nibud zijn tips en adviezen te vinden.

Bron: Nibud/Divosa 2012

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok