Loading...
Voeding & fruit2017-02-04T15:46:50+00:00

Voeding & richtlijn gezonde voeding: fruit

Laatste update: dec 2016 – leestijd 1-2 minuten

Richtlijn gezonde voeding: fruit

De Gezondheidsraad heeft in haar nieuwe richtlijn voor gezonde voeding 2015 het advies voor groente en fruit naar boven aangepast:

“Eet dagelijks ten minste 200 gram groente* en ten minste 200 gram fruit**” (Gezondheidsraad 2015).

*   gelijk aan minstens 4 opscheplepels;
** minstens 2 stuks fruit.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten tonen aan dat het nuttigen van fruit en groente (zie ook Voeding & groente) het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Ook zijn er positieve associaties met diabetes (zie ook Diabetes) en bepaalde soorten van kanker.

Deze gezondheidsvoordelen van groente en fruit hebben onder andere te maken met de gunstige effecten van de verlaging van de bloeddruk en het slechte cholesterol (LDL-cholesterol).

Fruit verlaagt het risico op het krijgen of ontwikkelen van ziekten

Chronische ziekten Verlaging risico/gevolgen
Hart-en
vaatziekten
  • 400 gram extra (dus bovenop de richtlijn) groente en fruit per dag verlaagt de systolische (bovendruk) bloeddruk met ongeveer 3 mmHg;
  • 250 gram fruit per dag wordt geassocieerd met 10% lager risico op coronaire hartziekten versus ongeveer 50 gram per dag;
  • 200 gram fruit per dag wordt geassocieerd met 30% lager risico op een beroerte.
Chronische
ziekten
Verlaging risico/gevolgen
Kanker
 
  • 300 gram fruit per dag wordt geassocieerd met 10% lager risico op darmkanker versus ongeveer 100 gram per dag;
  • 200 gram fruit per dag wordt geassocieerd met 10% lager risico op longkanker versus ongeveer 50 gram per dag.
Chronische
ziekten
Verlaging risico/gevolgen
Diabetes
 
  • 300 gram fruit per dag wordt geassocieerd met 10% lager risico op diabetes type 2 (zie ook Diabetes) versus ongeveer 50 gram per dag.

Wat vindt u van deze informatie?

Gemiddelde score / 5. Resultaten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website goed werkt. Ok